Ontkoppeling: Bitcoin Spikes 8% Ondanks Nasdaq’s Verschrikkelijke Week

Bitcoin wint de laatste tijd aan stoom, wat in contrast staat met de voorraden. De cryptokringen zijn losgekoppeld van de grote Wall Street-indices.

Vroeger toonde Bitcoin een hogere correlatie met de aandelenmarkten, vooral te midden van het dieptepunt van de pandemie. De laatste dagen heeft het echter een andere weg afgelegd.

Bitcoin-S&P 500 Correlatie Vertrekt van ATH

Normaal gesproken wordt Bitcoin beschouwd als een onafhankelijk bedrijfsmiddel dat vaak fungeert als een veilige haven. De basisprincipes zijn anders dan die van de aandelenmarkt. Desalniettemin werd de oudste cryptocurrency dit jaar vaker betrapt op het volgen van de Amerikaanse vlaggenschip-index die bekend staat als de S&P 500.

Het begon allemaal met de COVID-19 pandemie die een massale ineenstorting van de wereldwijde aandelenmarkten teweegbracht. Bitcoin volgde met een daling van meer dan 40% in minder dan 24 uur. Sindsdien heeft de cryptocrisis hier en daar de S&P 500-index nagebootst.

Gegevens van Skew toonden aan dat de Bitcoin-S&P 500-correlatie begin juli een recordhoogte bereikte.

Toch heeft de recente pomp in de Bitcoin Up prijs geholpen bij het loskoppelen van de Amerikaanse aandelen. Gedurende de laatste zeven dagen is de cryptocurrency met ongeveer 8% gestegen, terwijl de S&P 500-index in dezelfde periode een negatief resultaat liet zien.

De Nasdaq Composite-index, die meer dan 2.500 effecten volgt, is zelfs meer gedaald dan de S&P 500, omdat hij een verlies van 1,5% over dezelfde periode in kaart brengt.

US Equities neerwaarts gesleept door Fundamentals

Na een daling tot de laagste niveaus in ongeveer drie jaar medio maart, kwam S&P 500 enkele maanden bijeen op de agressieve stimuleringsmaatregelen die door de Trump administratie groen licht kregen om de gevolgen van de pandemie aan te pakken, waardoor meer dan 30 miljoen Amerikanen zonder baan kwamen te zitten. De kapitaalinjectie van de Fed heeft de aandelenmarkt een tijdje gestimuleerd.

Aan het begin van de week werden de S&P 500 en de twee andere grote indices – Dow Jones en tech-georiënteerde Nasdaq – ook gestimuleerd door het algemene optimisme rond potentiële COVID-vaccins, waarbij de Amerikaanse biotechfirma Moderna de leiding had.

De aandelen gaven echter op donderdag en vrijdag op, toen de S&P 500 opgeteld ongeveer 2% tuimelde, wat resulteerde in een wekelijkse daling van ongeveer 0,60%. Intussen heeft Bitcoin de afgelopen zeven dagen een winst van meer dan 4% behaald.

De Amerikaanse aandelenmarkt staat deze dagen onder druk omdat het Amerikaanse Congres geen consensus kon bereiken over de omvang van het volgende stimuleringspakket. De huidige stimuleringsmaatregelen lopen eind juli af. Ondertussen is het winstseizoen begonnen en melden de meeste bedrijven verliezen, gezien de impact van de pandemie. Bovendien stijgen de spanningen tussen de VS en China tot een gevaarlijk niveau, waarbij Hongkong en andere onderwerpen in het middelpunt van het debat staan.

Bitcoin profiteert van de huidige onzekerheid en probeert te profiteren van de mogelijkheden van de veilige haven, vooral wanneer het goud op het punt staat het recordhoogtepunt te bereiken.