Mike Novogratz’s Claim over Bitcoin’s Populariteit vs Apple Aandelen Worstelen met Statistieken

  • Novogratz beweerde dat de populariteit van Bitcoin alle andere bestaande middelen heeft overtroffen, waaronder Google en Apple.
  • Data laat zien dat dit wel of niet het geval kan zijn, maar waarschijnlijk niet.
  • Goedkoop, het succes van Bitcoin’s schuurbestormen is niet overdreven.

Mike Novogratz weet wel wat van getallen. De voormalige Goldman Sachs partner werd miljardair Bitcoin (BTC) stier heeft het grootste deel van zijn carrière in de financiële wereld doorgebracht, dus als hij in het openbaar een claim indient die betrekking heeft op getallen, gaan mensen zitten en luisteren.

Op zijn Twitter-account beweerde Novogratz onlangs dat Bitcoin nu het meest financiële bedrijfsmiddel ter wereld is, meer nog dan de aandelen van Apple en Alphabet.

Als het waar is, zou dit een baanbrekende openbaring zijn, want niet alleen zou dat Bitcoin de meest gevraagde asset op aarde maken, maar het zou ook betekenen dat of iemand het nu gemerkt heeft of niet, crypto al de rubicon van de adoptie heeft overschreden.

Terwijl crypto-adoptie over het algemeen wordt gemeten aan de voortdurende prevalentie van fiatvaluta, zou deze ongelooflijke statistiek betekenen dat iedereen mogelijk de verkeerde dingen heeft gemeten.

Zo, is het waar?

Om de weg naar het antwoord te vinden, is het eerste wat we moeten doen, is vaststellen hoeveel mensen daadwerkelijk een Bitcoin bezitten, en dat is waar het een beetje lastig wordt.

Het ding is – ondanks het bestaan van een open blokketen waar iedereen met een blokverkenner doorheen kan scannen – de meeste informatie die men eruit kan halen is welk adres hoeveel naar welk adres stuurt en hoeveel waar is. Het is onmogelijk om dergelijke gegevens te extrapoleren naar informatie van hoge kwaliteit over hoeveel Bitcoin-eigenaren er in de wereld zijn.

Toch is het een nuttig begin van de reis daarheen, dus we zouden kunnen beginnen met het bekijken van deze grafiek die laat zien hoeveel blockchain portemonnees – inclusief Bitcoin en elke andere cryptocentrische valuta – er op dit moment bestaan.

Source: Statista

Hoewel dit ons niet veel zegt over Bitcoin in het bijzonder, zet het de toon voor het volgende stukje visuele data, dit keer van BitInfoCharts die het totale aantal bestaande Bitcoin-portemonnees met een BTC-waarde van meer dan $1 laat zien.

Source: BitInfoCharts

Volgens de maat van (BTC-waarde = >$1) die over het algemeen wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen actieve gebruikers/houders en slapende portemonnees, bestaan er momenteel in totaal 36.107.965 Bitcoin-portemonnees. Dit is helaas zo ver als de gegevens kunnen graven.

Het is onmogelijk om vast te stellen hoeveel van deze portemonnees tot unieke individuen behoren, dus men kan dat cijfer niet gebruiken als het totale aantal Bitcoin-gebruikers in de wereld. Men kan echter wel uit dit cijfer extrapoleren dat miljoenen – zo niet tientallen miljoenen – mensen over de hele wereld op dit moment Bitcoin Profit gebruiken of vasthouden.

Hoe zit het met Google- en Apple-aandelen?

De zoektocht om erachter te komen hoeveel aandeelhouders deze twee megaconcerns alles hebben opgenomen van de NASDAQ-pagina van Alphabet tot de SEC-dossiers van Apple. Na enkele dagen door hun boeken te hebben geporteerd om een idee te krijgen waar ze deze informatie konden krijgen, werd het langzaamaan duidelijk dat alleen institutionele investeringsinformatie beschikbaar is op Amerikaanse openbare archiefinformatie.

Enkele aanvullende opgravingen brachten onafhankelijke optiehandelaar en econoom Thomas Miller ter sprake, die uiteindelijk een eenvoudig en duidelijk antwoord gaf op deze specifieke vraag:

„Je kunt dit nummer nergens vinden en het zou onmogelijk zijn om te schatten.“

Eenvoudig gezegd, volgens het Amerikaanse recht worden individuele participaties en niet-institutionele aandelenportefeuilles geklasseerd als bevoorrechte informatie die niet in het publieke domein te vinden is. In feite kan het zelfs illegaal zijn om ze in het publieke domein te plaatsen.

Natuurlijk heeft Novogratz, als voormalig Goldman Sachs partner, mogelijk persoonlijke kennis en toegang die hem in staat zou kunnen stellen om deze oproep te doen. Maar bij gebrek daaraan moet men ervan uitgaan dat het onmogelijk is om zowel het aantal Bitcoin-gebruikers als het aantal aandeelhouders van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf te achterhalen.

Net als bij Bitcoin is de enige beschikbare workaround breed en niet-specifiek, maar biedt toch iets van een inzicht dat anders niet beschikbaar zou zijn. De onderstaande grafiek is afkomstig uit een Amerikaanse huishoud-Galluppeiling die in juni 2020 is gehouden.

Source: Gallup

Volgens de gegevens heeft 55% van de Amerikaanse huishoudens een of andere voorraad of investering, meestal in de vorm van een 401(k). Volgens gegevens van Statista bedraagt het totale aantal huishoudens in de VS 128,58 miljoen, wat betekent dat meer dan 70 miljoen Amerikaanse huishoudens in feite een soort van financiële activa hebben, wat aanzienlijk meer is dan de 36 miljoen Bitcoin-portemonnees die er bestaan.

Het lijkt er dus op dat Novogratz de realiteit van de populariteit van Bitcoin met enige afstand heeft overschat, maar ook hier is het erg moeilijk te zeggen.

In maart noteerde Mexico in één maand $4 miljard aan overboekingen uit de VS – overboekingen die in toenemende mate in Bitcoin worden betaald. Er bestaat een scenario waarin een enkele Bitcoin-portemonnee door meerdere ontvangers kan worden gebruikt, zoals in een overboekingsservice die crypto ontvangt van de afzender en zijn fiat equivalent aan de ontvanger overmaakt.

Met andere woorden, het aantal mensen dat daadwerkelijk Bitcoin bezit of gebruikt kan aanzienlijk hoger of lager zijn dan het aantal bestaande Bitcoin-portemonnees. De echte afhaalactie is echter dat Bitcoin überhaupt in één adem wordt genoemd met de op de tweede en vierde plaats staande aandelen op de NASDAQ. Nog geen decennium geleden stond Bitcoin nog in de verste uithoeken van het financiële bewustzijn, serieus genomen door slechts een handjevol insiders en early adopters van het cypherpunk ecosysteem.

Nu in 2020 heeft Novogratz zijn cijfers misschien wel of niet overschat, maar dat is niet langer het verhaal. Bitcoin is nu een van de grote jongens, niet alleen in de wereld van de speculatieve financiën, maar ook in een nieuwe reeks van real-world toepassingen in de ontwikkelingslanden.

Dat is het echte verhaal.